Diables

Amb el naixement del correfoc de Barcelona, el 1983, comencen a aparèixer colles de Diables que ja no segueixen el model tradicional. En alguns casos es diferencien amb les colles tradicionals, entre altres coses, per la música que els acompanya. A Badalona hi tenim dues:

GRUP DE DIABLES KAPAOLTIS DE LLEFIÀ

L’any 1987 neixen els Diables Kapaoltis, al barri de Llefià, amb la voluntat de donar a conèixer la cultura del foc dins i fora del barri. El nom de l’entitat és el resultat de la combinació dels noms dels cinc fundadors. La seva indumentària combina el negre i el vermell, els colors de l’infern. Des dels seus inicis han estat acompanyats del grup de tabalers, tot i que aquests també actuen de manera independent. També compten amb la companyia de les Kapabèsties, dintre de la qual destaca la figura de la Draga Olti, bèstia de foc adoptada per la colla l’any 2007 i que els han acompanyat en nombroses actuacions. Avui dia es poden veure les seves actuacions en actes de les Festes de Maig a Badalona però també a actes de cultura popular i tradicional de Sant Adrià i Barcelona. A més a més, tenen una colla infantil, creada el curs 2005-2006, aquell mateix any va tenir lloc el primer espectacle dels petits a les festes popular de Llefià. Actualment, participen en les festes del barri, a les Festes de Maig, a la Festa dels Súpers, a les festes populars de Sant Adrià i a les de la Mercè a Barcelona.

COLLA DE DIABLES BUFONS DEL FOC

L’any 1996 neix la Colla de diables Bufons del Foc dins de l’Associació de lleure Gripau Blau, al barri de la morera. El seu objectiu és promoure la cultura popular catalana a través de la pirotècnia, un fet molt arrelat en actes i festes. L’any 2017 coincidint amb el seu 20è aniversari es constitueixen com una entitat pròpia i independent, donant lloc a l’associació Diables Bufons del foc. Actualment, la colla participa en diversos actes de la nostra ciutat, se’ls pot veure al seguici del dia 10 de maig i en el correfoc de les Festes de Maig, entre d’altres. Juntament amb la colla gran trobem la colla petita (amb el mateix nom), la primera colla de diables infantil de Badalona. Finalment, l’any 2008 es crea la branca de la colla anomenada Bufons del toc, grup de percussió que els acompanya a totes les seves actuacions. Aquest grup de música d’estil Batucada té un calendari d’actuacions propi que s’estén durant tot l’any, cal destacar la seva participació en la BaTOCona de les Festes de Maig.

Desplaça cap amunt