Ball de Diables

Un ball de diables és una manifestació del folklore medieval que al segle XIX comença a utilitzar els versos per relatar, satíricament, les cròniques del poble: l’Acte sacramental. Una representació de la lluita del Bé (Sant Miquel) contra el Mal (Llucifer, la Diablessa i el seu exèrcit de borrons). Amb orígens medievals, el balls de Diables acompanyen les processons del Corpus amb els seus tabals de pell cordats. Quan cremen, es mouen i salten d’una forma genuïna per cada ball, seguint el ritme del propi toc de tabals.

A Badalona l’any 1983 un grup de joves monitors d’esplai van crear el Ball de Diables de Badalona agafant com a referent el del Ball de Diables de l’Arboç, un dels balls més antics del país. Per adaptar aquest model a la nostra festa, van canviar la representació del Bé per Sant Anastasi i van integrar al seu vestuari cares de dimonis que s’havien cremat a la ciutat fins a l’any de la seva fundació.

L’entitat organitza l’Acte sacramental cada 10 de maig, la vigília de Sant Anastasi, quan, després de la lluita entre el Bé i el Mal, finalment triomfa el Bé i, per tant, cal cremar el Dimoni. A més, els Diables de Badalona també han organitzat el Correfoc de les Festes de Maig de manera ininterrompuda. 
Desplaça cap amunt