Gegants

Els antecedents d’aquestes imatges les trobem a l’Edat Mitjana amb ninots de grans dimensions en els que es posava una persona a dins i el feia moure. És un element que es pot trobar arreu d’Europa i és a partir de les processons de Corpus que aquesta imatge s’integra a les festivitats catalanes. Avui dia, els gegants van acompanyats d’un grup de gralles (un instrument de vent fet de fusta, que emet el so produït per una doble canya, l’inxa), tot i que antigament acostumaven a anar acompanyats de flabiol i tamborino o, simplement, d’un timbal.

A Badalona trobem quatre parelles de gegants que van sortir en èpoques diferents i que actualment s’han recuperat tots. Aquests són els gegants vells, els reis, els valencians i els moros. Els més antics es documenten l’any 1858 i els compra la Confraria de Sant Anastasi precisament per acompanyar el Sant. Actualment, qui fa ballar els gegants de la ciutat és la Colla de Geganters de Badalona

Els gegants vells, l’Anastasi i la Maria, han celebrat enguany 165 anys d’història. Els geganters també custodien Jeroni i Badamar, els de Corpus, Ferrer i Elionor, gegants valencians; i Ripal i Brunel·la, els moros. Aquestes figures dansen al so de diversos instruments i melodies: cada parella té la seva havanera i normalment s’acompanyen de la seva colla de grallers; tot i que també han ballat al so del flabiol i el tamborino; en solitari i en cobla…

 

Desplaça cap amunt