Danses de Maig, Ball de Cercolets i Ball de Punts
Acompanyar les celebracions amb balls ho fan totes les cultures i des que se’n té constància, així que el fet de ballar vinculat amb una Festa Major és quelcom ben antic. La festivitat de Sant Anastasi no n’és una excepció i el Baró de Maldà ja fa referència en el seu Calaix de Sastre de danses i balls que es feien per aquelles dates.
Cal que fem referència, en aquest punt, a la figura dels esbarts. Aquests són grups nascuts a principis del segle XX i que es dedicaven a recopilar, preservar i reproduir les danses folklòriques.
Danses de Maig
A Badalona es van crear les Danses de Maig per dotar d’un caràcter genuí a la Festa. Són una composició i coreografia noves que només es ballen en aquestes dates assenyalades. Consten de diverses parts entre les quals hi ha corrandes, rotllanes i balls de parella, i les balla l’Esbart Sant Jordi.
Ball de Cercolets
Amb orígens d’antics rituals agraris, el ball de cercolets és una dansa on els balladors fan figures amb uns cèrcols que subjecten amb les mans. Aquests cèrcols o arquets es guarneixen amb cintes, flors o enramats. Generalment el ballen els joves de la població, molt sovint infants.
A Badalona l’any 2022 s’estrena el Ball de Cercolets, un ball de nova creació, fruit de la voluntat que els més petits de l’Esbart Sant Jordi tinguin un ball propi i genuí de la ciutat. El vestuari utilitza els colors blancs i blaus propis d’una vila marinera, colors que també utilitza als guarniments dels cèrcols.
Ball de Punts
Danses diverses i variades es ballaven a cada població durant els dies festius, però poques poblacions han estat capaces de preservar algunes d’aquestes danses genuïnes. Genèricament, coneixem com a Ball de Gitanes alguns d’aquests balls a plaça a la zona del Maresme i els Vallesos, però poca informació ens ha pogut quedar avui dia per la immaterialitat de l’acte: els balls s’ensenyaven uns a altres i no hi havia costum d’anotar els moviments o, fins i tot, les partitures de la música.
Així i tot, a Badalona l’any 2022 es recupera un d’aquests balls propis de la vila i que s’havia ballat als anys 70 i 80. El Ball de Punts que també es documenta a Tiana i Teià i que gràcies a la documentació de Tiana i a la seva preservació, s’ha pogut recuperar a la nostra ciutat. El so de les panderetes i les castanyoles que toquen els balladors se sumen a les gralles i timbals dels músics. Actualment, és ballat pels joves de l’Esbart Sant Jordi.