ELS PATRONS COM BALLEN

Els gegants surten l’11 de maig, des de l’any 1858, per tant són més de 160 anys participant a les “Festes de Maig”. És per això que volem parlar dels gegants, que són la delícia dels petits i dels més grans. Les nostres quatre parelles de gegants, que custodia la Colla de Geganters de Badalona són: n’Anastasi i na Maria, els gegants vells; en Jeroni i na Badamar, els del corpus; en Ferrer i n’Elionor, gegants valencians; i en Ripal i na Brunel·la, els moros. Avui us proposem un seguit d’activitats per saber més d’aquests gegants! 

La primera activitat que us proposem és que jugueu amb els gegants. Com ho podeu fer? Mireu el tutorial “Juga amb els gegants” i construïu titelles de dit dels gegants i capgrossos de Badalona. Us animem a què els feu ballar i compartiu les vostres creacions a través de les xarxes socials.

A les 17.30 h us convidem a una hora del conte molt especial, perquè us explicarem els secrets d’“El Gegant del Pi”.

A més, tindrem l’oportunitat de saber més sobre el ball de Gegants i Capgrossos gràcies al programa “Festes de Maig Confinades” amb l’Adrià Abellan. L’esperit de la Festa en ajudarà a conèixer millor aquests grans personatges i els seus acompanyants, els capgrossos. Ho podreu seguir a Televisió de Badalona i a les nostres xarxes socials. No us perdeu les cites d’avui!

Com cada dia, a la tarda, tindreu disponibles les preguntes temàtiques. 

També tindreu disponible el Badagegants 2019 a les 19 h, al canal de Youtube de la Colla de Geganters de Badalona. Un Badagegants que va comptar amb algunes de les colles més emblemàtiques del país per celebrar el 40è aniversari de les nostres festes.

També disposareu de més contingut, un munt de fitxes per acolorir dels gegants i capgrossos de la ciutat, vídeos, bibliografia i més recursos a través dels enllaços disponibles al web. 

DIBUIXOS PER ACOLORIR / GEGANTS I CAPGROSSOS

PREGUNTES

A Badalona tenim 4 parelles de gegants de la ciutat, que són?

  • Els gegants vells, Anastasi i Maria; els gegants de Corpus, Jeroni i Badamar; els gegants Valencians, Ferrer i Elionor; i els gegants Moros: Ripal i Brunel·la.
  • Els gegants avis, Anastasi i Beneta; els gegants de Pasqua, Ripal i Francisca; els gegants portuguesos, Joao i Margarida; i els gegants indis, Brunel i Badamar
  • En Mario i l’Anastàsia; en Jaume i la Melicana; l’Emilio i la Beneta; en Jordi i l’Elisabet.

Els capgrossos de Badalona són: 

  • El Capellà, en Popeye, el Pallasso, la Dona, el Dimoni, el Baturro i el Mosso d’Esquadra. Del Taller “L’Ingeni”
  • L’Enterramorts, el Pescador, la Pallassa, el Valencià, el Bomber i la Dona. “De Josep Liñan”
  • Badalona té tres comparses de capgrossos de ciutat

Els gegants de Badalona, quan surten a ballar s’acompanyen, generalment, de:

  • La música d’una flauta i un tambor
  • La música de les gralles i el timbal
  • D’una batucada.