14 de maig

COM ENS AGRADA “L’AULOR” DE PÓLVORA

El foc està present a les celebracions festives de diverses maneres i amb diferents papers. Generalment, el foc aglutina la comunitat celebrant al seu voltant; pensem en Sant Joan, en Sant Antoni o en la resta de festivitats fogueres del país. També hem de pensar en la pirotècnia: els sons potents ens traslladen, ens fan viure aquests moments excepcionals d’una manera més intensa.

Avui el dia el dedicarem al foc, però obviant el que ja s’ha comentat: no es parlarà ni de diables ni de bèsties fogueres. Tronades, castells de focs i trabucaires seran el tema del dia. Per començar , coneixerem els trabucaires de la nostra ciutat, els Miquelets de Badalona. Tot seguit ens imaginarem aquella olor que tant ens agrada als mediterranis, l’olor de la pólvora. I quina millor manera de de sentir l’olor de pólvora que fent-nos a casa el nostre propi castell de focs? És el que us proposem avui, en un tutorial ben especial. El podreu veure en aquest web, a Televisió de Badalona i escoltar a Ràdio Ciutat. Us animem a compartir l’esclat d’aquests focs! Podeu fer fotografies i/o vídeos, pujar-los a les xarxes i compartir-los amb el hashtag #FestesdeMaigConfinades i mencionant-nos. Si hi poseu música podeu fer un piromusical!

Però no tot acaba amb els trabucaires i els castells de focs, què dèiem de la tronada? El dia del pregó es disparen a l’aire els Onze Trons de Sant Anastasi, el foc comença la festa -igual que a la Festa Major amb la Gran Xeringa- i també el foc la culmina: d’on penseu que ve l’expressió traca final? Podeu dibuixar o expressar de la manera que vulgueu què sentiu amb el foc.

L’aventura del dia no queda aquí. El programa La cita també tindrà el seu paper per expressar què se sent en disparar salves. I si voleu saber més sobre el món del foc no us perdeu les Festes de Maig Confinades amb… que tenen com a convidat Nil Rider. Amb ell i amb en Tasi mirarem d’entendre la importància d’aquests senyals amb olor de pólvora que anuncien als ciutadans que és temps de festa. Aquest vídeo el podràs veure a les 18.15 h a Televisió de Badalona i també a les nostres xarxes socials.

 

 

 

RECURSOS


PREGUNTES

A Badalona no hi ha hagut mai la tradició de fer salves quan era festa.

  • Sí, la tronada i el sometent
  • No, fins el 2003 amb els Miquelets de Badalona.
  • Tenim trabucaires des de 1645.

El Baró de Maldà què diu que li feien els morters als “oídos”?

  • Una brava xeringa
  • Una gran xeringa
  • Una brava molèstia

Els Miquelets de Badalona van estar comandats per un dels amos de la masia de Can Ruti, qui era?

  • Miquel de Urrútia
  • José de Urrútia
  • Buenaventura Durruti