TRAIENT FOC PER LA BOCA I ESPETEGANT COETS

El drac és una figura que està present a totes les festes majors, formant part del seu bestiari. El seu origen és molt antic, medieval! I si ens parem a mirar-los, veurem que tots són diferents, però tots treuen foc per la boca. La llista és llarga, però els de Vilafranca, Solsona i la Bisbal de l’Empordà són dels més antics que es conserven:  encara són els del segle XVII-XVIII. A banda del drac, hi ha la víbria, que també és un drac; tot i que se la considera la femella de l’espècie i normalment és més ferotge que el drac.

Com a la majoria de seguicis arreu del país, a Badalona també hi surt un Drac, anomenat Dom Fumera de Pavillard , acompanyat de tres Dragolins: Xarop, Pomada i Xeringueta. A part d’aquests dracs, que són els  protocol·laris, a Badalona n’hi ha més. L’entitat Badalona Bèsties de Foc fa ballar la majoria de dracs pels carrers de la ciutat i gestionen diversos tipus i varietats de dracs: El més petit de tots, el Drac Trempat, La Trempada, En Baldufa, Can Sofre, en Ferregot, El petit. Cal que esmentem també la draga Olti, que pertany  a la colla de Diables Kapaoltis i que els acompanya a moltes de les seves actuacions.

Durant la jornada d’avui farem un seguit d’activitats entorn dels dracs. Us ensenyarem a fer uns dracs per poder jugar. Et proposem que amb les titelles de dit que t’has fet, facis ballar els Dragolins amb el vídeo que et deixem. En Toni Oriol us explicarà  la Rondalla del senyor Ferrer i els Dragolins, i dins de l’activitat “Festes de Maig Confinades amb”, en Sergi Sáez us explicarà coses sobre els dracs. Durant tot el dia, a la cita, membres de l’entitat ens explicaran com viuen les festes, què senten quan porten un drac… I per acabar, els diables ens diran el seu versots per les xarxes socials.

 

ACTIVITAT


BIBLIOGRAFIA-CONTES

ARIÑO, Anna. Els Dragolins i en Turnemi pastisser : rondalla popular de Badalona. Badalona: 2015.

BAYER, Xavier. Ton pare balla el drac. Vilafranca del Penedès : Vilatana, 1995.

GRAU, Jan. Converses de dracs. Departament de Cultura 2006.

ORIOL, Toni. Els Dracs de Can Solei . Badalona: Fet a mà, 2005.

 


PREGUNTES

Saps quin és el drac més antic dels que fa ballar Badalona Bèsties de Foc?

  • El més Petit de Tots
  • En Fumera
  • La Trempada

Com es diu el drac de la ciutat?

  • Drac de Badalona
  • Dom Fumera de Pavillard
  • Dragui

On van néixer els Dragolins, segons diu la Rondalla del senyor Ferrer i els Dragolins?

  • En una escola
  • En un esplai
  • En una farmàcia