ÉS FESTA I BALLEM

En tota manifestació festiva ballar per celebrar alguna cosa és ben habitual, i la Festa Major no ho és menys. El patrimoni festiu de la dansa el veiem representat amb els nostres balls tradicionals. Ens hem fixat en el Ball de Bandera, en l’Esbart Sant Jordi i en el Típic Ball de Bastons de Canyet.

 

Avui us volem fer ballar!

Com a activitat us proposem fer unes figuretes per ballar els nostres balls tradicionals. Com ho podeu fer? Mireu el tutorial És festa i ballem i construïu dansaires amb rotlles de cartró, pintura i molta imaginació. Us animem a fer-los ballar i a compartir les vostres creacions a les xarxes socials. Ja us avisem que la primera activitat del dia serà detectar quin error hi ha en aquest tutorial! Aviseu-nos per les xarxes socials.

Després us proposem un seguit d’activitats, la primera és que balleu la Nova, el ball de bastons més badaloní. Busqueu unes ampolles d’aigua, uns llapis o el que tingueu a mà, mireu el tutorial i poseu-vos-hi. I si no en teniu prou amb els bastons, podreu fer qualsevol dansa de les que fa l’Esbart Sant Jordi; inclús el ball que es balla avui: el de Sant Anastasi!

A més, tindrem l’oportunitat de saber més sobre els nostres balls gràcies al programa “Festes de Maig Confinades” amb la Iolanda Llansó i en Jaume Díaz. Ho podreu seguir a Televisió de Badalona i a les nostres xarxes socials. No us perdeu les cites d’avui!

Com cada dia, a la tarda (17 h), tindreu disponibles les preguntes temàtiques.

I a les 20 h, podreu veure l’enllaç al twitter del Típic Ball de Bastons de Canyet (@BastonsCanyet), el Gaudeix la Festa del 90è aniversari del Típic, una diada que va comptar amb algunes de les colles més emblemàtiques del país per celebrar aquest gran aniversari de la colla.

També trobareu un munt de fitxes per acolorir, vídeos, bibliografia i més recursos a través dels enllaços disponibles al web.

 

Activitats

Fes el teu personatge de ball

Busca uns bastons, unes ampolles d’aigua, el que vulguis i pica la nova.

Aprofita per dansar i ballar amb els vídeos dels balls que et proposem per escoltar.

 

Recursos

 

          Preguntes

El Típic Ball de Bastons de Canyet fa més de 70 anys que balla el mateix, pots dir quin d’aquests balls, amb el seu músic, és de Canyet?

  • Els Caçadors i Joan
  • El Boterut i els Clapés
  • Els geperuts i els Garrofers

Sabries dir en quins moments es ballen les Danses de Maig en la festa badalonina?

  • A l’acte “Maig en Dansa”, un dia dedicat a la dansa tradicional.
  • Cada dia 1 de maig, per avisar que arriba el mes de les festes
  • A l’acte “Faldilles Enlaire”, acte que té aquest nom per com s’inflen les faldilles en giravoltar.

Una d’aquestes afirmacions sobre el Ball de la Bandera de Sant Anastasi és incorrecta.

  • El Baró de Maldà l’esmenta, diu que venien a Badalona per “vèurer fer les habilitats a l’home ab l’estendard al coll de sant Anastasi”.
  • Només es balla l’11 de maig, i la balla el mosso de Sant Anastasi que vesteix una camisa vermella, uns pantalons negres i una faixa blanca.
  • És una melodia antiga, recollida al Llibre de les festes assenyalades de la vila de Badalona recollides pel prevere Pere Cayro Umbert l’any del senyor de 1847.