SANT ANASTASI

El dia 10 cremem el Dimoni, però ho fem perquè és la vigília de la festa: de Sant Anastasi. Des del segle XVII, Lleida i Badalona celebren Sant Anastasi com una festa important, tot perquè la llegenda parla d’un soldat romà que al segle IV va ser martiritzat a Badalona amb els seus 73 companys. Es parla de llegenda, perquè no ha estat comprovada mai. Hi ha historiadors que no veuen clara la documentació que parla d’ell.

El que us proposem avui és reviure la seva festa, que atura Badalona cada 11 de maig. Oi que ja tenim clars els rituals que cada any succeeixen entorn la festivitat del copatró?  Al matí, ben d’hora, podreu sentir les matinades que els grallers tocaran des dels terrats, si pareu bé l’orella, amb el silenci del matí sentireu el so de les gralles. Tot seguit us proposem que seguiu el tutorial que a les 10.50 h emetrà Televisió de Badalona, on ens ajudaran a muntar el Seguici Popular que participa a la Passada de Sant Anastasi, tot revivint, mentre pinteu i retalleu, l’Anada a Ofici.

 

 

           

 

 

 

 

 

 

           

 

A les 12 h, començarà en directe l’Ofici Solemne, que renova el Vot de Poble que Badalona va fer patró el 1635. Després de dinar, podrem gaudir de l’espectacle musical de Xavi Lozano. A les 18 h, mentre berenem tot menjant la  Coca de Sant Anastasi, per Televisió de Badalona podrem veure un programa especial dedicat a aquest dia festiu, i es parlarà sobretot de com s’ha viscut la tradició en confinament. En el programa, en Tasi ens acompanyarà amb un altre “Festes de Maig Confinades amb“, a càrrec de Ramon de los Heros, el constructor del dimoni, que aquest any no hem pogut cremar a la platja.

Els balls que participen en els actes de Sant Anastasi ens explicaran com viuen el dia amb “la cita” i si voleu, des de casa, podreu acabar el dia cantant els Goigs a Sant Anastasi.

 


Bibliografia

CURCÓ I PUEYO, Jordi. Sant Anastasi de Lleida: història, tradició i llegenda. Pagès editors, 2002.

CUYÀS I TOLOSA, Josep Maria. Apuntes monográficos sobre San Anastasio mártir: co-patrón de nuestra ciudad. Badalona: Artes Gráficas Prisma, 1941

CUYÀS I TOLOSA, Josep Maria. Badalona en el segle divuitè. Badalona, Cartone, 1936.

D’AMAT i de CORTADA, Rafael. Calaix de sastre

ROSÀS, Joan. Sant Anastasi. Revista Carrer dels Arbres, 11, p. 11-14. Museu de Badalona: maig 1980

SALAT, Jordi – La llegenda de l’ametller de Sant Anastasi

SOLER, Gaietà. Badalona: monografia historicoarqueològica. Barcelona: Imprenta de Fidel Giró, 1890

SOLER I AMIGÓ, Joan. Maig Major. Documentació sobre la història de les Festes de Maig a Badalona. Badalona: Mascaró de Proa, 1985.

 

 


Preguntes

Quin personatge demana als badalonins i badalonines que li expliquin el que ha passat a la vila al llarg de l’any?

  • Baró de Godmar
  • Quint Licini
  • Baró de Maldà

De quina forma diu el Baró de Maldà que fan ballar a Sant Anastasi?

  • Dalt del pal de la bandera
  • Sobre el tabernacle ballat pels confrares
  • En patins

Què es fa actualment al matí de Festa Major per anunciar que és Sant Anastasi?

  • La festa de l’escuma
  • Matinades
  • Una tronada