El dret a la cultura i a la festa!

Veïnes i veïns, preparem-nos per viure els dies més especials de l’any per a la nostra ciutat. Arrenca el mes de maig. I això, a Badalona, és sinònim de lleure, de cultura en totes les seves dimensions i de participació ciutadana.

Un mes en què la ciutat es vesteix de festa. Cada maig, entre totes i tots mostrem la Badalona que més ens agrada, la que es projecta en positiu. La ciutat oberta i dinàmica que ens fa sortir a totes i a tots al carrer per viure amb intensitat les tradicions de sempre barrejades amb noves propostes que de ben segur esdevindran espais de gaudi compartit. Unes Festes populars que són exemple del treball colze a colze entre l’Ajuntament i les entitats, que són l’ànima de la festa.

En aquesta Badalona que volem que sigui referent com a ciutat dels drets, les Festes de Maig representen l’essència del dret a la cultura, al lleure i a l’oci. Uns drets guanyats a pols per la ciutadania que són imprescindibles per construir una societat més culta i, per tant, més democràtica.

Quan fa 38 anys, el primer Ajuntament democràtic convertia el maig en el mes festiu per excel·lència, ho feia amb el ferm convenciment que l’expressió de la cultura popular i el lleure compartit eren drets fonamentals i bàsics per cohesionar la ciutat. Tants anys després, recuperem aquest esperit iniciàtic i de la mà de la Comissió de Festes proclamem que volem exercir el dret a la cultura i a l’oci amb tota la seva plenitud.

I en aquesta Badalona dels drets, també volem que les Festes de Maig siguin aquest any un altaveu de la recerca mèdica de ressò mundial que es fa al campus de Can Ruti. Per això, l’investigador Pere-Joan Cardona, referent internacional en la lluita contra la tuberculosi, en serà el pregoner.

I un apunt final: el programa de Festes està disponible, en els principals espais d’atenció al públic, en sistema Braille per tal que les persones cegues hi tinguin fàcil accés.

Perquè a la Badalona dels drets, totes i tots sense exclusions hem de poder gaudir d’aquestes Festes de Maig.

Que comenci la festa!

M. Dolors Sabater Puig
Alcaldessa de Badalona


Les festes són del poble

La festa surt al carrer i la nostra ciutat s’omple d’activitats molt diverses. El mes de maig és probablement un dels més esperats per molts badalonins i badalonines.

Ja fa uns anys que la Comissió de Festes treballa amb els mateixos objectius del primer dia: fomentar la col·laboració entre les entitats i treballar en xarxa, obrir a la participació les diverses activitats de les festes i viure la festa i fer-la d’una manera més cooperativa i participativa.

Seguint el treball conjunt que es va iniciar l’any passat, Ajuntament i entitats hem preparat de manera conjunta i de manera igualitària el programa d’enguany, formant una Taula Tècnica amb tècnics i responsables de l’Àmbit de Badalona Educadora i representants de la Comissió de Festes de Badalona.

No només hem continuat iniciatives ja engegades el 2016 com ara que fossin els representants de les escoles del Consell Municipal dels Infants els encarregats de triar el color del mocador o que la decisió del pregó i l’elecció dels grups de música es fes de manera participativa, sinó que aquest any hi hem implicat les entitats de forma individual i hem fomentat que participessin a les barres dels concerts i del Racó Íntim, que enguany celebra la seva desena edició.

Us animem doncs a sortir al carrer, a passar-ho bé, però sobretot a participar dels diferents actes, a viure la festa i a
fer-la. Que comencin, doncs, les Festes de Maig!

El dret a la cultura i a la festa!

Comissió de Festes de Badalona