Les festes que Badalona es mereix

Estic segur que tant per a vosaltres, com per a mi, el mes de maig és un dels més esperats de tot l’any. És quan Badalona es posa ben maca i celebra, com cada any, les seves festes.

El maig marca l’etapa final del curs escolar, s’apropa l’estiu i cada vegada ve més de gust sortir al carrer i fer activitats. En una ciutat com aquesta, de les més grans i importants de Catalunya, les opcions d’oci, de música, d’activitats o de cultura tradicional i popular, han de ser moltes en aquestes festes, i així queda reflectit en el calendari. Durant diversos dies, la ciutat serà un referent en participació ciutadana, en projecció mediàtica i en qualitat artística de les propostes que es presenten. Aquest any es dupliquen els concerts de festes, que seran els dies 10 i 11. A més, es traslladen al passeig Marítim, per tal que pugui gaudir-ne més gent. Chenoa, Búhos, Maldita Nerea o Tequila, seran els encarregats de fer-nos ballar i cantar aquell cap de setmana.

També acollirem actuacions en un dels indrets més bonics que tenim a Badalona, el parc de Ca l’Arnús, per on desfilaran diferents tipus d’artistes, des de la Judit Neddermann fins a en Joan Miquel Oliver, passant per artistes de circ o la companyia badalonina Xirriquiteula Teatre.

I com a final de festa, no vull oblidar-me del concert que farem el dia 17 de maig, a la plaça del Centenari, al Turó d’en Caritg. Serà la primera vegada que a Badalona celebrem el Dia Mundial Contra l’Homofòbia, Bifòbia i Transfòbia, amb una festa en la qual actuaran Marta Sánchez, Famous i Ruth Lorenzo, amb la intenció de reivindicar els drets del col·lectiu LGTBIQ+. A més a més d’aquesta jornada, també es reivindiquen els drets d’aquest col·lectiu amb la inclusió dels colors de la seva bandera en el mocador. Una magnífica oportunitat per a què Badalona sigui capdavantera pel que fa a la igualtat de les persones, independentment del seu sexe, tendència o identitat sexual.

Aquestes sí que són les festes que Badalona es mereix.

 

Visca les festes de maig! Visca Badalona!


La Festa torna al carrer un any més, trencant la rutina i omplint la ciutat de les activitats més diverses. El mes de maig és el moment de l’any més esperat pels badalonins i les badalonines. Des de fa set anys la Comissió de Festes treballa per unes festes populars, participatives, plurals i descentralitzades, per mostrar la realitat de la Badalona diversa. Enguany, com els altres, la Comissió de Festes ha treballat amb l’Ajuntament per programar una serie d’actes per a què la ciutadania de base hi respongui. Hem de dir, però, que per a nosaltres la festa és una cosa viva, que té lloc als carrers i que implica la comunió de tota la societat des de la igualtat. El nostre principal objectiu és treballar en xarxa, cooperativament, des de les ciutadania activa.

Seguim pensant que el dia 11 de maig, Sant Anastasi, és el dia principal de les festes. Per això seguim apostant perquè sigui un dia dedicat als infants, ja que són els que viuen més la Festa i han de ser el futur de la comunitat. Hem d’apuntar que enguany l’augment de pressupost ha possibilitat que s’amplii la programació artística, tot i això no hem d’oblidar que les festes no són només consum, o participació passiva, sinó que cal viure-les intensament. Per això fem una crítica a la manca de programació reflexiva i popular. Abans d’acabar, volem recordar-vos que cal consumir responsablement i que feu servir els gots de la festa, per no generar més residus dels necessaris i que només sí és sí.

Us animem a sortir al carrer, a gaudir de la festa, passar-ho bé, a participar-hi, en definitiva viure la festa! Per a nosaltres doncs, que comencin les Festes de Maig.