Dilluns 1 de maig

11 h, a la Rambla, davant del monument a Roca i Pi

Sigues la Festa!

Us convidem a la gran festa de la cultura popular badalonina on podreu viure des de dins la festa: portar un gegant o un drac, fer d’enxaneta, posar-vos la faixa o, fins i tot, emprovar-vos la indumentària dels diversos entremesos. És l’únic dia de l’any que ho podeu fer!

A càrrec de la Coordinadora d’Entitats Badalonines de Cultura Tradicional i Popular Catalana i la Colla de Geganters de Badalona.

De l’1 al 10 de maig

Plantada del Dimoni

Inici de la plantada de dimonis infantils

La imatge del Dimoni ha estat creada a partir del XX Premi de Disseny del Dimoni de Badalona, Crema’l tu!. El guanyador ha estat el disseny d’Antonio Amador Aguilar, amb el lema “El dimoni que va cridar llibertat”. El jurat del concurs, format per persones vinculades al món de cultura, el disseny i la comunicació, va decidir obrir a consulta popular la decisió final del disseny guanyador, amb la idea de fomentar la participació. Tradicionalment el disseny del Dimoni té un contingut al·legòric i evocador sobre aspectes de la realitat actual o històrica.

Llegir més

La construcció del Dimoni és obra de Ramon de los Heros, dibuixant i artista plàstic badaloní, especialista en la construcció d’escenografies.

Horari d’accés al Dimoni per deixar-hi els dimoniets, de l’1 al 9 de maig de 9 a 21 h.

 

Fem tradició i cremem també els xumets

És tradició que alguns nens i nenes aprofitin les Festes de Maig per anar a deixar el xumet al Dimoni. Els més menuts podran deixar el xumet, sempre que els pares o tutors creguin que és el moment més adequat, per fer-ho han d’anar acompanyats d‘algun adult.

 

La història dels Dimonis de Badalona

La nissaga de dissenyadors i constructors del Dimoni des de l’any 1940 és llarga: Francesc de Paula Giró, Jaume Ribó, Domènec Giró, Miquel Xirgu, Emili Bultó i Tero Guzman han contribuït a fer del Dimoni el nostre símbol. Des de l’any 2006, la construcció del Dimoni és obra de Ramon de los Heros.

D’altra banda, des de 1999, el disseny del Dimoni es tria a partir del concurs Premi De Disseny del Dimoni de Badalona, Crema’l tu!.

De l’1 al 20 de maig

Dimarts 1 de maig 19 h,  a la Sala Josep Uclés del Centre Cultural El Carme
(c/ de Francesc Layret, 78-82) i a la planta baixa de la Casa de la Vila

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ

Forjadors de la Festa

Llegir més

Mostra d’elements festius i d’entitats badalonines de cultura tradicional i popular catalana

La mostra que us oferim consta de tres apartats que reflecteixen els elements festius de Badalona presents a les Festes de Maig: la cultura tradicional i popular catalana, la cultura popular escolar i els jocs de la Festa. Aquesta exposició es complementa amb els elements protocolaris de la ciutat: les quatre parelles de gegants de la ciutat, els capgrossos, l’Àliga, el drac Dom Fumera i els dragolins Pomada, Xarop i Xeringueta, que estan exposats a la planta baixa de la Casa de la Vila.

Si vols conèixer de primera mà l’imaginari festiu badaloní, vine al CC El Carme. Tens temps fins al 20 de maig! Consulta els horaris i la informació de les visites escolars a l’apartat de Notes.

Del 27 d’abril al 2 de maig

Al Centre Cívic Dalt la Vila

Exposició El Dimoni a l’Escola

Exposició de les creacions presentades a l’edició d’enguany del concurs El Dimoni a l’Escola. Hi participen els nens i les nenes dels centres d’educació primària i d’educació especial de Badalona.


Dijous 3 de maig

10 h, a la Rambla

XXIII Festa El Dimoni a l’Escola

Lliurament de premis del concurs El Dimoni a l’Escola

Festa adreçada als infants dels centres d’educació primària i d’educació especial de la ciutat. És tradició que les nenes i els nens participants col·loquin les seves maquetes al voltant del Dimoni perquè s’encenguin el dia de la Cremada.

 

Llegir més

Actuació infantil

Xarop de Canya

Amb els espectacles d’animació infantil ‘Terramar’ i ‘Quin Sarau!’ Música festiva combinada amb jocs, danses i coreografies esbojarrades.


Divendres 4 de maig

19 h, a la plaça de la Vila

Pregó de les Festes de Maig

A càrrec de Pepita Padrós Martí

Nascuda a Badalona el 1952, Pepita Padrós i Martí ha dedicat la seva vida professional a l’arqueologia, i molt especialment a l’estudi de la ciutat de Baetulo, la Badalona romana.

Llegir més

L’any 1975 va obtenir la llicenciatura en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona. Però ja força abans, el 1972, s’havia incorporat al Museu de Badalona on, com a jove estudiant, va fer pràctiques que li van permetre familiaritzar-se amb el món de l’arqueologia. El 1977 es va incorporar com a arqueòloga a l’equip del Museu i, pocs anys més tard, va ocupar el càrrec de cap del Departament d’Arqueologia, que ha mantingut fins al moment de la seva jubilació (2017).

Es poden destacar molts aspectes en la seva carrera professional i acadèmica: les seves nombroses aportacions en congressos celebrats arreu d’Espanya i d’Europa (Itàlia, França, Bèlgica o Alemanya) on, gràcies al seu treball, el nom de Baetulo i l’arqueologia badalonina tenen un lloc destacat, o les classes i conferències en cursos de postgrau i màsters universitaris (UAB, UB, UPFC). En el marc del Museu, cal esmentar l’organització de dos congressos internacionals (1985, 1998) dedicats al vi a l’antiguitat i, en els darrers temps, la coordinació dels projectes museogràfics de les Termes i el Decumanus, de les cases romanes del c/ Lladó i del Jardí de Quint Licini. A més, en el dia a dia de la seva feina, ha establert un conjunt de criteris per al tractament de les restes arqueològiques, que és conegut i aplicat en altres ciutats. És, des de fa anys, membre de les comissions de Patrimoni de Badalona i de Catalunya, des d’on treballa per a la conservació del patrimoni historicoartístic de diverses èpoques. És també autora de nombroses publicacions sobre arqueologia romana, gestió i conservació del patrimoni.


Amb intèrpret del llenguatge de signes per a persones amb discapacitat auditiva.

Programa especial en directe: a Ràdio Ciutat de Badalona, des de la plaça de la Vila, de 18 a 20 h, i a Televisió de Badalona, de 19 a 19.30 h.


 

19 h, a la plaça de la Vila

Toc d’Inici

És una crida als ciutadans i ciutadanes, que els avisa fins a tres vegades que la festa és a punt de començar. La partitura que s’interpreta va ser la guanyadora del IV Concurs de Composició Ciutat de Badalona per a Instruments Tradicionals (2007). El Toc d’Inici és interpretat per la Capella de Ministrers de Sant Anastasi.

Pregó i convit

La pregonera farà el parlament i l’alcaldessa convidarà tots els ciutadans a participar a les Festes de Maig.

Ball de l’Àliga

L’Àliga, en representació de tota la ciutadania i en senyal d’acceptació d’aquesta invitació, farà el seu ball majestuós acompanyada de la Banda Simfònica de Badalona, amb música de Daniel Suñè i coreografia a càrrec dels Geganters de Badalona.

Els Onze Trons de Sant Anastasi

Per recordar que l’11 de maig és la festivitat del patró de la ciutat, els Onze Trons ens anuncien que la festa acaba de començar.

Ball de Miquelets

A través d’un diàleg en vers o ball parlat, els Miquelets de Badalona es converteixen en guàrdia d’honor de la corporació municipal durant les festes i ens conviden a anar a posar el mocador a sant Anastasi, com a símbol d’una complicitat popular, ciutadana i festiva.

Seguici Festiu

Un petit seguici format per l’Àliga, les autoritats, els Miquelets de Badalona, els Castellers de Badalona, l’Esbart Sant Jordi i la Capella de Ministrers de Sant Anastasi pujarà pel carrer de Sant Anastasi fins arribar a la capella del sant.

Mocador de festes

L’alcaldessa donarà el mocador de les Festes de Maig a l’enxaneta dels Castellers de Badalona que, alçat per un pilar de quatre, el posarà a sant Anastasi. A continuació, el seguici tornarà a la plaça de la Vila, pels carrers de Jaume Borràs i de Francesc Layret.

Danses de Maig

A càrrec de l’Esbart Sant Jordi.

20 h, a la plaça de la Vila

CONCERT

Filomenes

Les Filomenes són tres dones que toquen el contrabaix i l’acordió, canten i ballen claqué i presenten un espectacle filomenal. Trobar una etiqueta que defineixi el gènere de l’espectacle és difícil, però en l’època de llibertats –i llibertinatge?- en què vivim, diuen orgulloses que fan folk… amb prou feines. I per als amants de les etiquetes curtes, el gènere és, clarament, femení. Canten cançons tradicionals i no tan tradicionals, algunes de reivindicatives i d’altres aparentment innocents que potser escandalitzaran algú.

21.30 h, a la plaça de la Plana

Projecció dels forjadors de la festa a la façana

Llegir més

És un mapping interactiu fet amb Scratch per alumnes de diferents centres educatius de la ciutat. Es projectarà a la façana de l’edifici de l’Ajuntament, a la plaça de la Vila, la nit del Pregó de festes. La projecció és el resultat d’un procés de treball on els mateixos alumnes han triat els elements festius a representar que han considerat més significatius.

Hi participen els instituts i centres següents: Badalona, Badalona VII, Betúlia, Eugeni d’Ors, Júlia Minguell, Maristes Champagnat, Pau Casals, Pau Picasso, La Pineda, Pompeu Fabra i Sant Andreu.

Hi col·labora el Centre de Recursos Pedagògics de Badalona.

22 h, a la fàbrica de l’Anís del Mono

La Nit del Mono

Llegir més

La Nit del Mono és una cercavila que fa que els elements festius prenguin els carrers a la nit. La gresca no faltarà gràcies a la banda que ens acompanyarà tocant els èxits musicals que més ens han marcat. Viurem tots plegats una nit única en el marc de les Festes de Maig.Acabarem, ben entrada la matinada, amb el DJ Hochi. Badalona surt de festa i tu no hi pots faltar!  Te la perdràs?


Dissabte 5 de maig

De 10.30 a 21 h, al parc de Montigalà

Montigalà Arts Festival

Arriba la segona edició del Montigalà Arts Festival (MAF) a Badalona, per a tota la família, plena d’espectacles i jocs relacionats amb les arts i el circ.

Més Infromació

Badagegants 2018

17 h, a la plaça de la Vila

XXXV Trobada de Gegants

Plantada dels gegants. Hi participaran, entre d’altres, diversos gegants convidats d’arreu del país, els gegants de les escoles Lola Anglada i Jungfrau, els del barri de Pomar, en Tasi i la Mariona -portats per alumnes dels Maristes-, el Follet, la Dimonieta i els gegants de la ciutat.

Llegir més

17.30 h, a la plaça de la Vila

Gegants, on sou?

A càrrec de la Colla de Geganters de Badalona.

18.30 h

Passejada

Pels carrers de Mar i Pietat, passatge de Maignon, avinguda de Martí Pujol i carrer dels Arbres fins a la plaça de la Plana.

19.15 h, a la plaça de la Plana

XXII Mostra de Balls de Gegants

A càrrec de les colles convidades i de la Colla de Geganters de Badalona.

18 h, a l’església de Santa Maria

Ofrena d’ous a les Clarisses

La Confraria de Sant Anastasi us convida a participar en l’ofrena d’una cistella d’ous a les monges clarisses del monestir de la Divina Providència. Aquesta antiga tradició té per objectiu sol·licitar a les monges que dediquin les seves pregàries a protegir Badalona del mal temps durant les Festes de Maig. Se sortirà de l’església de Santa Maria a les 18 h, per anar cap al monestir de la Divina Providència.

18 h, al parc de Ca l’Arnús

El Racó Íntim

Després de néixer en el si de les festes majors alternatives, el Racó Íntim ha anat creixent i evolucionant, oferint propostes amb contingut eròtic, adult i cultural. Així, es combinen la lectura de relats i poemes de caire eròtic amb actuacions musicals, de dansa, teatre i pintura, fet que permet donar un espai a la cultura generada a la nostra ciutat. L’any passat, el racó va celebrar el desè aniversari com a acte central de les Festes de Maig. Enguany, el Racó torna amb noves propostes, però sense perdre la seva essència. Deixeu-vos seduir un any més pel Racó.

Llegir més

Meritxell Gené

Cantautora i mestra de música,  actualment és una de les millors especialistes en musicar poemes del nostre país. El seu repertori, té una clara reivindicació cultural i poètica que pretén defensar les seves arrels.

 

 

Pau Vallvé

L’artista encara la recta final de la gira del seu últim disc, porta un any damunt dels escenaris rodant i, com ja és habitual en ell, ho fa amb una nova formació, aquest cop més elèctrica i potent que mai.

 

18.30 h, a la plaça de Pompeu Fabra

BaTOCona

La BaTOCona és la única diada dedicada íntegrament a la percussió que es fa a Badalona.

Llegir més

L’origen del nom es deu a la conjunció de Badalona amb Bufons del Toc, la colla organitzadora de l’acte.

La percussió, en tots els seus estils, sempre ha format part de grans actes i en la gran majoria de festivitats i grups de cultura popular catalana.

Per aquest motiu, amb la BaTOCona es vol homenatjar una part important de la banda sonora de la cultura catalana i la gent que la fa possible, amb una rua festiva pels carrers del centre de la ciutat, en la qual no es deixaran de sentir ritmes de tabals, surdos i caixes perquè dels més petits als més grans puguin gaudir d’aquesta festa.

Hi participen les colles de percussió o tabalers de Badalona.

Recorregut: plaça de Pompeu Fabra, carrers de Francesc Layret, Mar, Canonge Baranera, Sant Francesc d’Assís, Sant Pere, Mar i Rambla.

A càrrec de Bufons del Toc.


Diumenge 6 de maig

De 10 a 14 h, a la plaça de Sant Roc

XXXVI Fira d’Artesania i Mostra d’Entitats i Serveis

Més de cinquanta parades d’entitats, serveis i organitzacions de la ciutat estan convocades a la plaça per trobar-se i compartir. Artesans tradicionals que mantenen viu un ofici pràcticament extingit i espectacles d’arreu del món que posen l’accent a la diversitat cultural.

Llegir més

Vine a Sant Roc, vine a una fira plena de color: artesania, jocs, tallers, manualitats, castells, gegants, mags, danses…

A càrrec de la Fundació Ateneu Sant Roc.

10 h, a la plaça de Trafalgar

Dia del Micaco

El Dia del Micaco, com sempre, vol ser un punt de trobada i diversió per a tota la ciutat de Badalona al barri de Llefià.

De 10 a 13 h, a la plaça de Trafalgar, jocs infantils de petit i gran format amb música inclosa. També hi trobareu els jocs de Forjadors de la Festa: Aquesta la saps?, Memoritza, Domino Festa, Endevina qui és i Forjaclosques.

Llegir més

De 16.30 a 19.30 h, al costat del CC Torre Mena es farà el 8è Torneig Popular de Bitlles Catalanes de Badalona. Si hi voleu participar, només heu de formar un equip amb amics, amigues, familiars, etc. i voler passar una bona estona tots plegats. Per inscriure-us-hi, envieu la vostra sol·licitud a bitllescatalanes@llefia.org.

De 10 a 15 h, al parc de Can Solei

Festa del Badiu

Hi trobareu les paradetes d’entitats, el rocòdrom, l’espai de jocs tradicionals per als infants, els contacontes, serveis de bar i de restaurant a Can Cinto, la Tómbola, la Plena, tabalada amb Bufons del Toc, exhibicions de ball a càrrec de Fem Country, Escola de Dansa Moviment-2 i Ballet Sílvia Pallissera, danses tradicionals catalanes amb l’esbart Sant Jordi de l’Orfeó Badaloní i els Bastoners de Canyet, rock infantil amb The Git and Jalis i animació infantil amb Noè Rivas.

A càrrec de l’AV del Centre

11.30 h, a la Rambla

Ballada de Swing

La febre del swing torna a Badalona amb una jornada completa en què es podrà gaudir d’actuacions en directe d’aquest estil pensades per fer-vos ballar intensament durant tot el dia. A part, podreu gaudir de la gastronomia més diversa i per a tots els públics amb la millor cuina sobre rodes (food trucks).

 

Llegir més

11.00 13.30 h

Swing amb discos de vinil

13.30 15.00 h

The Doc Scanlon Trio

18.00 19.30 h

Jam oberta

19.30 20.00 h

Classe magistral oberta a càrrec de Badalona Swing&Blues

20.00 22.00 h

Concert principal amb Enma Fernández Quartet

A càrrec d’Aupamusic


Dijous 10 de maig

18 h, a la plaça de la Plana

Ball de Festa Major per a gent gran

ORQUESTRA SELVATANA

Enguany l’Orquestra Selvatana ens tornarà a oferir el ball de Festa Major, on ens convidaran a ballar pasdobles, valsos, txa-txa-txas i d’altres gèneres musicals que no passen mai de moda.