FORÇA, EQUILIBRI, VALOR I SENY!

Si alguna cosa ens caracteritza als catalans és la nostra passió per enfilar-nos, i els badalonins no som menys que d’altres. Els castells ens han fascinat des d’un primer moment. La presència castellera a les nostres festes és antiquíssima, des del segle XIX, però va ser a tocar de l’any 2000 quan es va fundar una colla castellera a Badalona. Avui us proposem que formeu part d’una colla castellera, sereu partícips de la màgia que els castells provoca!

Com a activitat principal us proposem que feu la vostra pròpia diada castellera i que apreneu quins castells s’estan fent a plaça:  un 5 de 8, un 3 de 6… us hi animeu? Per fer-ho caldrà que obtingueu una bona colla de castellers seguint el tutorial que emet Televisió de Badalona i que trobareu a les xarxes més tard.

Quan tingueu la colla castellera podreu descarregar-vos aquesta petita guia i començar a fer la vostra diada castellera. Ja us heu enfaixat? Els grallers i les gralleres són a punt! Doncs a gaudir!

També tindrem l’oportunitat de conèixer més sobre la tradició castellera a Badalona amb el programa  Festes de Maig Confinades, amb Sergi Sánchez, “Demo”, que explicarà a en Tasi tot el que cal saber sobre els castells. No oblideu que també tenim “La cita”, aquestes frases curtes que ens ajuden a conèixer més com es viu la festa, avui des de dalt d’un castell.

A banda de tot això, hi ha un munt de material més perquè jugueu, pinteu, retalleu i feu castells, que en definitiva avui es tracta de tocar els núvols. I a la tarda, no us n’oblideu! Com que fer castells és un treball en equip, demaneu als vostres familiars col·laboració per respondre a les preguntes.

 

 

 

RECURSOS


PREGUNTES

Els castellers de Badalona van ser els primers en fer una diada castellera a Badalona:

  • I tant! Abans de la Colla Micaco ningú havia fet castells a Badalona.
  • No, exactament a les Festes de Maig de l’any 1837 van venir els Castellers de Vilafranca.
  • No pas! Des de finals del segle XIX venien a la Festa Major els Xiquets de Valls, i després havien vingut altres colles castelleres.

Quina ha estat la millor actuació dels Castellers de Badalona?:

  • 2/7, 5/7, 4/7, a Premià de Mar
  • 4/8, 5/7, 7/7, a Torredembarra
  • 4/9, 3/9, 4/8, a Coaner

Hi ha un dia de l’any que els Castellers de Badalona organitzen una fita memorable, quina és?

  • El dia de Sant Apapuci, que fan un castell sota l’aigua.
  • El dia de la Mare de Déu de la Serra van de genolls a l’ermita i li canten els goigs.
  • Per Sant Anastasi, que fan un pilar mentre pugen les escales de Santa Maria.