Dijous 10 de maig

Nit de Sant Anastasi la Festa de Badalona

El vespre del 10 de maig, vigília de Sant Anastasi, copatró de Badalona, se celebra la Cremada del Dimoni, sens dubte la festa tradicional més important de Badalona, acte central de les Festes de Maig i culminació d’un seguit d’actes de la Nit de Sant Anastasi.

Llegir més

El primer intent important per revitalitzar la cultura badalonina a la postguerra va ser justament la Cremada del Dimoni, el 1940. Els administradors de la Confraria de Sant Anastasi, seduïts per l’historiador Josep Maria Cuyàs i amb el suport del Gremi de Corders, van crear la Cremada com a acte de cloenda de la Passada, que es feia en honor del copatró de Badalona, Sant Anastasi. D’aquesta manera, la primera cremada es va fer el dissabte dia 11 de maig de 1940, a partir de les vuit del vespre. El dimoni es va cremar al carrer del Temple, a l’encreuament del carrer de Roca i Pi i l’esplanada de les excavacions arqueològiques.

Cuyàs va trobar a l’obra Calaix de sastre -un dietari que reflecteix la vida quotidiana de finals del segle XVIII-, del baró de Maldà, un fragment que explicava que el 8 de maig de 1785, dia de la festa del Roser, uns pescadors van cremar a la platja de Badalona, davant d’un públic nombrós, el que ell anomena, sense donar-ne detalls, un figurón. Hi ha diverses interpretacions sobre quin tipus de figura representava aquest figurón: una, que es tractava d’un mascaró de proa d’una embarcació; una altra, que la figura que va cremar era una imatge que representava un personatge de la comèdia del segle XVIII.

A poc a poc, s’ha anat consolidant la celebració de la diada de Sant Anastasi com a festa popular, una celebració que adquireix més relleu a partir de l’any 1979, amb l’arribada dels ajuntaments democràtics. És aleshores que la Cremada del Dimoni esdevé un acte multitudinari que aplega a la Rambla molts badalonins i badalonines, exultants per contemplar com crema una figura que ens agermana i singularitza la nostra festa. El 1991, la Nit de Sant Anastasi, i concretament la Cremada del Dimoni, va ser declarada d’interès turístic per la Generalitat de Catalunya.


La Nit de Sant Anastasi és formada per un conjunt d’actes consecutius que precedeixen la Cremada del Dimoni: el Ball a Plaça, el Seguici de la Ciutat, la Tanda de Lluïment, l’Acte Sacramental, el Ball de l’Àliga, el Piromusical i la Cremada.

 

19.30 h, a la plaça de la Vila

Ball a Plaça

Abans de començar el Seguici, els elements festius que el formen faran una Tanda de Lluïment a la plaça de la Vila.

 

Seguici de la Ciutat

El Seguici de la Ciutat, format per balls, balls parlats, castells i figures de la cultura tradicional i popular catalana de Badalona, vol esdevenir un reflex de la pluralitat de la ciutadania de Badalona.

Els elements festius que formen el Seguici de la Ciutat són els Castellers de Badalona, els Trabucaires, el Ball de Diables, els dragolins Xarop, Pomada i Xeringueta, el drac Dom Fumera de Pavillard, el Ball de Kapaoltis, el Ball de Bufons del Foc, el Ball de Bastons, les Danses de Maig, els gegants Jofre, Clementina i Quimet, els gegants senyor i senyora Ventós, la Dimonieta, els gegantons Tasi i Mariona, els gegants Anastasi i Maria i l’Àliga. Tancaran el Seguici la Banda Simfònica de Badalona i la corporació municipal.

Al llarg del recorregut, els elements festius de la ciutat aniran ballant al so de la música. La interpretació musical estarà coordinada per La Bossa Verda.

Recorregut: carrers de Francesc Layret, de la Mercè i la Rambla.

 

21 h, a la Rambla

Tanda de Lluïment

A mesura que els elements festius integrants del Seguici de la Ciutat vagin arribant a la Rambla, faran una Tanda de Lluïment davant del monument a Roca i Pi.

 

21.30 h, a la Rambla, davant del monument a Roca i Pi

Acte Sacramental

És un ball parlat de tradició centenària en el qual es representa la lluita entre el Bé (Sant Anastasi) i el Mal (Diables, Llucifer i la Diablessa) enmig d’una descàrrega de fúria infernal. Finalment triomfa el Bé i, per tant, cal cremar el Dimoni.

A càrrec de la Colla de Diables de Badalona.

 

21.50 h, a la Rambla, davant del monument a Roca i Pi

Ball de l’Àliga

L’Àliga ballarà una dansa amb la qual defineix les formes d’un cercle i d’una creu, que simbolitzen la unió de tots els ciutadans i ciutadanes. Amb aquest ball s’escenifica el comiat simbòlic del Dimoni per part dels ciutadans.

A càrrec de la Colla de Geganters de Badalona.

22 h, a la platja dels Pescadors

Cremada del Dimoni

La Cremada del Dimoni és el moment emblemàtic de les Festes de Maig i un esdeveniment cultural que ens singularitza i distingeix de la resta de ciutats del nostre país. Tradicionalment, el disseny del Dimoni té un contingut al·legòric que evoca aspectes de la realitat actual o històrica. La majestuositat de la figura, d’entre 12 i 15 metres, convoca molts ciutadans i ciutadanes que el fotografien, el dibuixen o, simplement, l’observen embadalits.

Llegir més

L’acte ha esdevingut molt participatiu, de manera que molts infants de la ciutat l’homenatgen fent altres dimonis petits que col·loquen a la base del Dimoni amb la voluntat que es converteixin en cendres durant la Cremada. Viure-la és formar part de la nostra cultura i és una manera d’entendre la realitat i singularitat de Badalona.

 

Piromusical

De nou la combinació de llum, color i música ens farà gaudir d’un dels espectacles més esperats. Els focs artificials, amb els millors efectes digitals, il·luminaran el cel de Badalona al ritme d’una acurada tria de cançons totes elles cantades per veus femenines de tots els temps que ens faran emocionar

A càrrec de Coeters Dragón.

 

Il·luminem la Rambla

Tots junts encendrem el foc que engolirà el Dimoni i formarem un immens llençol de llum amb l’encesa de les bengales o amb la llum del mòbil, que precedirà l’inici del Piromusical i la Cremada del Dimoni.

Es repartiran les bengales pels carrers que donen accés a la Rambla. No les encengueu fins que s’indiqui per megafonia.


Retransmissió en directe per Televisió de Badalona, de 19.30 a 22.30 h

Al Passeig Marítim davant la caseta de pescadors hi haurà un espai habilitat per a persones amb mobilitat reduïda.

23.15 h, a la plaça de la Plana

Ball del Micaco

ORQUESTRA SELVATANA

L’Orquestra Selvatana no pot faltar a la nostra Festa Major, ja és un clàssic.  Ens oferirà un ampli ventall de possibilitats musicals i d’espectacle que ens convidaran a ballar tant un pasdoble o un vals com altres gèneres musicals que no passen mai de moda.

23.15 h, al parc del Centenari

CONCERT DE FESTES

Indestructible

Llegir més

Banda guanyadora del Concurs de Música de Badalona 2017. Aquesta formació té una identitat molt marcada, amb un so compacte i contundent en la línia del hard rock modern amb tocs punk. Indestructible significa no donar-se per vençut, no enfonsar-se, aixecar-se davant de l’adversitat, no rendir-se. Aquesta és la tònica de les cançons sota el lema ‘Aixeca’t, lluita i supera’t’.

00.30 h

CONCERT DE FESTES

Txarango

Txarango és un fenomen sense precedents que ja s’ha consolidat com un dels projectes musicals més transcendentals de la història de la música del nostre país. Txarango és música festiva, de qualitat i amb missatge. Un grup amb una enorme capacitat de comunicar i d’emocionar. La seva poesia i la fusió de música caribenya, llatina i mediterrània, amb una denominació d’origen clarament catalana, unida a l’energia i a la passió dels seus directes, els connecta immediatament amb el públic. El 2018 faran els últims concerts d’aquesta gira nacional i internacional abans del seu comiat. No te’ls perdis!

Els has de veure!

02.15 h

CONCERT DE FESTES

Tremenda Jauría

Provinents de Madrid, arriben amb ganes de trencar esquemes i cadenes. Amb un bon reguitzell de sonoritats tropicals, Tremenda Jauría fa seus ritmes com la cúmbia, el reggaeton, el merengue i el moombahton, un còctel festiu que s’uneix a un discurs genuïnament combatiu.

Amb només dos anys de vida, Tremenda Jauría ha actuat en nombrosos escenaris de tota la península. El gener de 2017 van treure un nou EP, Cuentas pendientes, on col·laboren artistes de la talla de ZOO, Kumbia Queers o Sara Hebe.

03.30 h

En acabar l’última actuació continuarà la festa amb el discjòquei

PD BadaBronx


Divendres 11 de maig

Festivitat de Sant Anastasi

COPATRÓ DE BADALONA

Diada del copatró de Badalona, en la qual teniu activitats per triar i remenar. La Confraria de Sant Anastasi us convida a gaudir dels actes organitzats per celebrar aquesta festivitat. Només aquest dia, a la Passada, podreu veure el ball reverencial en què “es fa ballar” Sant Anastasi, saludar el Senyor Baró de Maldà, riure i fer dolenteries amb els Satanasis. També trobarem altres actes relacionats amb la cultura tradicional i popular de Badalona organitzats per la COENBACU, actuacions musicals per als més petits i un dinar popular.

Llegir més

8 h, pels carrers dels barris del Centre i Dalt la Vila

Matinades

De bon matí, les gralles i els grallers de la ciutat ens indicaran que és festa, despertant al poble per a què pugui gaudir de tots els actes de la Diada de Sant Anastasi.

A càrrec de la COENBACU

 

10 h, a l’esglèsia de Santa Maria

Repic de Campanes

 

10.30 h, a la plaça de la Vila

Anada a l’Ofici

Les colles infantils de cultura tradicional i popular de Badalona aniran en cercavila fins l’església de Santa Maria, per fer honor al copatró. Acabarà la cercavila amb una tanda de lluïment.

Recorregut: plaça de la Vila, carrers de Sant Anastasi, de la Costa, de Sant Sebastià, plaça de Pau Casals, carrers de Sant Sebastià i de Barcelona, plaça de la Constitució, carrer de la plaça i plaça de Barberà.

A càrrec de la COENBACU

 

12 h, a l’església de Santa Maria

Ofici Solemne

Inclou la Missa de Sant Josep, del mestre badaloní Salvador Valls i Franch (1882-1936), interpretada amb orgue i amb la col·laboració de la Coral La Badalonense.

 

14.30 h, a la plaça de la Plana

Dinar Popular

La plaça de la Plana serà el nostre menjador el dia 11. L’activitat no para i per a què tothom en pugui gaudir farem un dinar popular: arròs per als més grans i macarrons per als més petits. Els tiquets es podran adquirir a diversos llocs fins al 5 de maig.

 

18 h, a l’església de Santa Maria

Baixada del Sant

Des de l’església de Santa Maria, passant pel carrer del Temple fins al carrer de Sant Anastasi.

A càrrec de la Confraria de Sant Anastasi.

 

18.30 h, al carrer de Sant Anastasi

Ball dels Satanasis i Ball del Baró de Maldà

Representació del Ball dels Satanasis i del Ball del Baró de Maldà, amb la tradicional rifa de les coques de Sant Anastasi.

A càrrec de la Confraria de Sant Anastasi.

 

19 h, a la plaça de la Vila

Ballada de Sardanes

Amb la Cobla Marinada.

A càrrec de Badalona Sardanista.

 

19.30 h,

Passada de Sant Anastasi

Els membres de la Confraria de Sant Anastasi, escortats pels Estaferms de Badalona, membres també de la Confraria, porten el tabernacle amb la imatge del sant.

Hi participen les entitats de cultura popular i tradicional de la ciutat.

Recorregut: carrers de Sant Anastasi, Francesc Layret, Sant Miquel, Canonge Baranera, Carme, Francesc Layret, Temple i plaça de Barberà.

Davant l’església de Santa Maria

Final de la Passada amb l’esclat de festa.

 

21 h, a l’església de Santa Maria

Cant dels Goigs

Amb la participació de l’Orfeó Badaloní.

A càrrec de la Confraria de Sant Anastasi.

16.30 h, a la plaça de la Plana

ACTUACIÓ INFANTIL

Reggae per a xics

The penguins

The Penguins és una formació d’onze músics que ens presenten un repertori de cançons populars i d’autor d’arreu de Catalunya passades pel sedàs dels ritmes i les músiques jamaicanes. S’estableix així una combinació única entre el nostre repertori popular i l’estil conegut com a reggae, amb moltes de les seves variants, creant un espectacle dinàmic, alegre i participatiu.