Dimecres 10 de maig

18 h, a la plaça de la Plana

Ball de Festa Major per a gent gran

ORQUESTRA SELVATANA

Us convidem a ballar un pasdoble, un vals i altres gèneres musicals que mai passen de moda de la mà d’una de les orquestres més emblemàtiques del país.

Nit de Sant Anastasi

El vespre del 10 de maig, vigília de Sant Anastasi, copatró de Badalona, se celebra la Cremada del Dimoni, sens dubte la festa tradicional més important de Badalona, acte central de les Festes de Maig i culminació d’un seguit d’actes de la Nit de Sant Anastasi.

Llegir més

El primer intent important per revitalitzar la cultura badalonina a la postguerra és justament la Cremada del Dimoni, el 1940. Els administradors de la Confraria de Sant Anastasi, seduïts per l’historiador Josep Maria Cuyàs i amb el suport del Gremi de Corders, van crear la Cremada com a acte de cloenda de la Passada, que es feia en honor del copatró de Badalona, Sant Anastasi. D’aquesta manera, la primera cremada es va fer el dissabte dia 11 de maig de 1940, a partir de les vuit del vespre. El dimoni es va cremar al carrer del Temple, a l’encreuament del carrer de Roca i Pi i l’esplanada de les excavacions arqueològiques.

Cuyàs va trobar a l’obra Calaix de sastre -un dietari que reflecteix la vida quotidiana de finals del segle XVIII- del baró de Maldà, un fragment que explicava que el 8 de maig de 1785, dia de la festa del Roser, uns pescadors van cremar a la platja de Badalona, davant d’un públic nombrós, el que ell anomena, sense donar-ne detalls, un figurón. Hi ha diverses interpretacions sobre quin tipus de figura representava aquest figurón: una, que es tractava d’un mascaró de proa d’una embarcació,  una altra, que la figura que va cremar era una imatge que representava un personatge de la comèdia del segle XVIII.

A poc a poc, es consolida la celebració de la diada de Sant Anastasi com a festa popular, una celebració que adquireix més relleu a partir de l’any 1979, amb l’arribada dels ajuntaments democràtics. És aleshores que la Cremada del Dimoni  esdevé un acte multitudinari que aplega a la Rambla molts badalonins i badalonines, exultants per contemplar com crema una figura que ens agermana i singularitza la nostra festa. El 1991, la Nit de Sant Anastasi, i concretament la Cremada del Dimoni, va ser declarada d’interès turístic per la Generalitat de Catalunya.

La Nit de Sant Anastasi és formada per un conjunt d’actes consecutius que precedeixen la Cremada del Dimoni: el Ball a Plaça, el Seguici de la Ciutat, la Tanda de Lluïment, l’Acte Sacramental, el Ball de l’Àliga, el Piromusical i la Cremada.


Hi participen: Castellers de Badalona, Miquelets de Badalona, Diables de Badalona, Badalona Bèsties de Foc, Grup de diables Kapaoltis, Bufons del Foc, Esbart Sant Jordi, Bastoners de Canyet, escola Jungfrau, Colla de Geganters de Badalona i Banda Simfònica de Badalona.


19.30 h, a la plaça de la Vila

Ball a Plaça

Abans de començar el Seguici, els elements festius que el formen faran una tanda de lluïment a la plaça de la Vila.

Seguici de la Ciutat

El Seguici de la Ciutat és format per diversos balls, balls parlats, figures i entremesos de la cultura tradicional i popular catalana de Badalona, i vol esdevenir un reflex de la pluralitat de la ciutadania de Badalona.

Els elements festius que formen el Seguici de la Ciutat són: Castellers, Ball dels Miquelets, Ball de Diables, dragolins Xarop, Pomada i Xeringueta; drac Dom Fumera de Pavillard, Ball de Bastons, Danses de Maig, gegants Jofre, Clementina i Quimet; Dimonieta, gegantons Tasi i Mariona, gegants Anastasi i Maria i l’Àliga. Tancaran el Seguici la Banda Simfònica de Badalona i la corporació municipal.

Al llarg del recorregut, els elements festius de la ciutat aniran ballant al so de la música. La interpretació musical serà coordinada per La Bossa Verda.

Recorregut: carrers de Francesc Layret, de la Mercè i la Rambla.

20.15 h, a la Rambla

Tanda de Lluïment

A mesura que els elements festius integrants del Seguici de la Ciutat vagin arribant a la Rambla, faran una tanda de lluïment davant del monument a Roca i Pi.

21.30 h, a la Rambla, davant del monument a Roca i Pi

Acte Sacramental

És un ball parlat de tradició centenària en el qual es representa la lluita entre el Bé (Sant Anastasi) i el Mal (Diables, Llucifer i la Diablessa) enmig d’una descàrrega de fúria infernal. Escenifica, finalment, el triomf del Bé i, per tant, la necessitat de cremar el Dimoni.

A càrrec de la Colla de Diables de Badalona.

21.50 h, a la Rambla, davant del monument a Roca i Pi

Ball de l’Àliga

L’Àliga ballarà una dansa amb la qual defineix les formes d’un cercle i d’una creu, que simbolitzen la unió de tots els ciutadans i ciutadanes, i escenificarà, amb el seu ball, el comiat simbòlic del Dimoni per part dels ciutadans.

A càrrec de la Colla Geganters de Badalona.

22 h, a la platja dels Pescadors

Cremada del Dimoni

La Cremada del Dimoni és el moment emblemàtic de les Festes de Maig i un esdeveniment cultural que ens singularitza i distingeix de la resta de ciutats del nostre país. Tradicionalment, el disseny del Dimoni té un contingut al·legòric evocador d’aspectes de la realitat actual o històrica, i la majestuositat de la figura, d’entre 12 i 15 metres, convoca molts ciutadans i ciutadanes que el fotografien, el dibuixen o simplement l’observen embadalits.

Llegir més

L’acte ha esdevingut molt participatiu, de manera que molts infants de la ciutat l’homenatgen fent altres dimonis petits que col·loquen a la base del Dimoni  amb la voluntat que es converteixin en cendres durant la Cremada. Viure-la és formar part de la nostra cultura i és una manera d’entendre la realitat i singularitat de Badalona.

Piromusical

De nou la combinació de llum, color i música ens farà gaudir d’un dels espectacles més esperats. Els focs artificials, amb els millors efectes digitals, il·luminaran el cel de Badalona al ritme d’una tria de músiques de components americans, d’un especial homenatge a músics internacionals recentment traspassats, i d’un final emocionant que ens recordarà les cançons més emblemàtiques dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. A càrrec de Coeters Dragón.

Encesa de bengales

Tots junts encendrem el foc que engolirà el Dimoni formant un immens llençol de llum amb l’encesa de bengales, que precedirà l’inici del Piromusical i la Cremada del Dimoni. Es repartiran les bengales pels carrers que donen accés a la Rambla. No les encengueu fins que s’indiqui per megafonia.


Retransmissió en directe a Televisió de Badalona, de 19.30 a 22.30 h.

23.15 h, a la plaça de la Plana

Ball del Micaco

ORQUESTRA SELVATANA

L’Orquestra Selvatana serà l’encarregada aquest any d’amenitzar-nos el ball de les Festes de Maig. Amb més de cent anys d’història, és una de les orquestres més importants del nostre país. Música de sempre per ballar a ritme de Festa Major.

23.15 h, al parc del Centenari

CONCERT DE FESTES

Jack Estampida 

Llegir més

Banda de rock formada per cinc músics, va ser la guanyadora del 18è Concurs de Música de Badalona 2016. Fa més de deu anys que actuen pels escenaris de tot el país oferint una proposta molt interessant, amb una música intensa i potent i lletres àcides, divertides i a vegades profundes.

00.15 h

La Pegatina

La seva marca personal és ben coneguda: un directe alegre i explosiu, una festa energètica, divertida i ballable. La Pegatina és, sens dubte, un dels grups catalans més internacionals. Els seus tretze músics van celebrar el 2016 dotze anys de carrera, cinc discos al mercat i gairebé mil concerts en vint-i-quatre països de tot el món.

Sobre l’escenari són versàtils en estils, hi trobareu merengue, rumba, ska i punk gitano. La Pegatina assalta la plaça del Centenari!

02.00 h

Sra. Tomasa

Una banda de set joves músics, de diferents influències no convencionals i amb la inquietud de fer un producte alternatiu, ens presenten un espectacle en directe ple de força i vitalitat.

De la seva unió neix un so innovador i propi barreja d’estils folklòrics llatinoamericans com la timba, salsa, guaguancó, reggae, funk, rap… i les actuals tendències electròniques.


Dijous 11 de maig

Festivitat de Sant Anastasi

COPATRÓ DE BADALONA

La Confraria de Sant Anastasi us convida a gaudir dels actes organitzats per celebrar la festivitat del copatró de Badalona. Només aquest dia, a la Passada, podreu veure el ball reverencial en què “es fa ballar” sant Anastasi, saludar el Sr. Baró de Maldà, així com riure i fer dolenteries amb els Satanasis.

Llegir més

10 h, a l’església de Santa Maria

Repic de Campanes

12 h, a l’església de Santa Maria

Ofici Solemne

S’interpreta la Missa de Sant Josep del mestre badaloní Salvador Valls i Franch (1882-1936), interpretada amb orgue, i amb la col·laboració de la Coral La Badalonense.

18 h, a l’església de Santa Maria

Baixada del Sant

Des de l’església de Santa Maria, passant pel carrer de la Costa fins al carrer de Sant Anastasi.

18.30 h, al carrer de Sant Anastasi

Ball dels Satanasis i Ball del Baró de Maldà

Representació del Ball dels Satanasis i del Ball del Baró de Maldà, amb la tradicional rifa de les coques de Sant Anastasi.

19.30 h

Passada de Sant Anastasi

Recorregut del tabernacle de la imatge del sant, portada per membres de la Confraria de Sant Anastasi i escortada pels Estaferms de Badalona, de la mateixa confraria. Amb la participació d’entitats de cultura popular i tradicional de la ciutat.

Recorregut: carrers de Sant Anastasi, Francesc Layret, Sant Miquel, Canonge Baranera, Carme, Francesc Layret, Temple i plaça de Barberà.

Davant l’esglèsia de Santa Maria, final de la Passada amb l’esclat de la festa.

21 h, a l’església de Santa Maria

Cant dels Goigs

Amb la participació de l’Orfeó Badaloní.

A càrrec de la Confraria de Sant Anastasi.

19 h, a la plaça de la Vila

Ballada de Sardanes

Amb la Cobla Marinada.

A càrrec de Badalona Sardanista.