Divendres 10 de maig

18 h, a la plaça de la Plana

Ball de Festa Major per a gent gran

Orquestra la principal de la Bisbal

Enguany, aquesta famosa formació empordanesa, creada fa més de cent trenta anys a la ciutat de la Bisbal d’Empordà, oferirà el Ball de Festa Major. Amb un llegat musical històric convidaran a festa i a ballar pasdobles, valsos,
txa-txa-txas i altres gèneres musicals amb  l’experiència de les cobles més antigues.

Nit de Sant Anastasi

El vespre del 10 de maig, vigília de Sant Anastasi, copatró de Badalona, se celebra la Cremada del Dimoni, acte emblemàtic de les Festes de Maig i  moment simbòlic d’un seguit d’actes de la Nit de Sant Anastasi.

El primer intent important per revitalitzar la cultura badalonina a la postguerra va ser justament la Cremada del Dimoni, el 1940. Els administradors de la Confraria de Sant Anastasi, seduïts per l’historiador Josep Maria Cuyàs i amb el suport del Gremi de Corders, van crear la Cremada com a acte de cloenda de la Passada, que es feia en honor del copatró de Badalona, Sant Anastasi. D’aquesta manera, la primera Cremada es va fer el dissabte dia 11 de maig de 1940, a partir de les vuit del vespre. El Dimoni es va cremar al carrer del Temple, a l’encreuament del carrer de Roca i Pi i l’esplanada de les excavacions arqueològiques.

Llegir més

A poc a poc, s’ha anat consolidant la celebració de la diada de Sant Anastasi com a festa popular, una celebració que adquireix més relleu a partir de l’any 1979, amb l’arribada dels ajuntaments democràtics. És aleshores que la Cremada del Dimoni  esdevé un acte multitudinari que aplega a la Rambla molts badalonins i badalonines, exultants per contemplar com crema una figura que ens agermana i singularitza la nostra festa. El 1991, la Nit de Sant Anastasi, i concretament la Cremada del Dimoni, va ser declarada d’interès turístic per la Generalitat de Catalunya.

 

19 h, a l’església de Santa Maria

Repic de campanes de vigilia

Anuncia que l’endemà és la festivitat de Sant Anastasi, el nostre copatró.

A càrrec de Campaners de Badalona.

 

19.30 h, a la plaça de la Vila

Ball a plaça

Abans de començar el Seguici, els elements festius que el formen faran una Tanda de Lluïment a la plaça de la Vila.

 

Seguici de la ciutat

Format pels entremesos tradicionals de la ciutat que representen la ciutadania, en un sentit simbòlic, es dirigeix a acomiadar-se del Dimoni.

Els elements festius que formen el Seguici de la Ciutat són els trabucaires, el ball de diables, els diables, els dragolins Xarop, Pomada i Xeringueta, el drac Dom Fumera de Pavillard, els castellers, el Ball de Bastons, les Danses de Maig, els gegants Jofre, Clementina i Quimet, els gegants senyor i senyora Ventós, la Dimonieta, els gegantons Tasi i Mariona, els gegants Anastasi i Maria i l’Àliga. Tancaran el Seguici la corporació municipal i la Banda Simfònica de Badalona.

Recorregut: carrers de Francesc Layret, Mercè i  la Rambla.

Quan el Seguici de la Ciutat arribi a la Rambla els elements festius faran una tanda de lluïment.

 

A la Rambla, davant del monument a Roca i Pi

Acte sacramental

És un ball parlat de tradició centenària en el qual es representa la lluita entre el Bé (Sant Anastasi) i el Mal (borrons, Llucifer i Diablessa) enmig d’una descàrrega de fúria infernal. Finalment triomfa el Bé i, per tant, cal cremar el Dimoni.

A càrrec de Diables de Badalona.

 

Ball de l’àliga

Acte simbòlic que representa la unió de tots els ciutadans i ciutadanes. Amb aquest ball s’escenifica el comiat simbòlic del Dimoni per part dels ciutadans.

A càrrec de la Colla de Geganters de Badalona.

 

22 h, a la platja dels Pescadors

Piromusical

De nou la combinació de llum, color i música ens farà gaudir d’un dels espectacles més esperats. Els focs artificials il·luminaran el cel de Badalona al ritme d’una acurada tria de cançons de sèries de televisió des dels anys 80 fins a l’actualitat, com Sensación de vivir, Simpson, Merlí o Stranger Things, que ens faran reviure l’humor, l’accció i el misteri que hem sentit al veure-les.

A càrrec de Coeters Dragón.

 

Cremada del Dimoni

La Cremada del Dimoni és el moment emblemàtic de les Festes de Maig i un esdeveniment cultural que ens singularitza i distingeix de la resta de ciutats del nostre país. Tradicionalment, el disseny del Dimoni té un contingut al·legòric que evoca aspectes de la realitat actual o històrica.

L’acte ha esdevingut molt participatiu, de manera que molts infants de la ciutat l’homenatgen fent altres dimonis petits que col·loquen a la base del Dimoni amb la voluntat que es converteixin en cendres durant la Cremada. Viure-la és formar part de la nostra cultura i és una manera d’entendre la realitat i singularitat de Badalona.

 

Il·luminem la Rambla

Tots junts encendrem el foc que engolirà el Dimoni i formarem un immens llençol de llum amb l’encesa de la llanterna dels mòbils, fet que precedirà l’inici del Piromusical i la Cremada del Dimoni. Amb la indicació per megafonia encendrem tots la llanterna del mòbil i enfocarem el Dimoni.

 

23.15 h, a la plaça de la Plana

Ball del Micaco

Orquestra la principal de la Bisbal

La plaça de la Plana es convertirà per una nit en l’envelat de festa major on es podran ballar les músiques de sempre com el pasdoble, el vals, el txa-txa-txa o altres gèneres musicals que no passen mai de moda de la mà d’una de les poques orquestres reconegudes pel gran públic ja que fa més de cent anys que és present a totes les grans festes del país.

23.15 h, al passeig Marítim

Concert de festes

Maldita Nerea

Aquesta banda de pop, liderada per Jorge Ruiz, presentarà a Badalona Bailarina, el seu darrer àlbum en el qual la dona pren protagonisme. Des del disc El secreto de las tortugas s’ha consagrat com un dels principals grups del panorama nacional i compta amb diferents discos de platí, quatre premis 40 Principales, un premi de Cadena 100 i un àlbum nominat a Neox Fan Awards, entre d’altres.

01 h, al passeig Marítim

Buhos

Present i futur del panorama musical català, la banda de Calafell ja és un dels grups festius referencials dels Països Catalans. El seu nou disc La gran vida s’ha mantingut imbatible en els cims de les principals llistes d’èxit de la radiofórmula i també com un dels més reproduïts a Spotify i Youtube, cosa que els ha fet  esdevenir cap de cartell habitual dels festivals i festes més remarcables del Principat i com un dels grans noms del moment  a tot l’Estat.


Dissabte 11 de maig

Festivitat de Sant Anastasi

8 h, pels carrers dels barris del Centre i Dalt de la Vila

Matinades

Ho diran alt i clar: avui és festa! Les gralles, i els grallers, ens faran saltar del llit (si encara no ho hem fet) per recordar-nos que les festes es viuen intensament i que en poca estona comença la celebració de la festivitat de Sant Anastasi, copatró de la ciutat.

Llegir més

10 h

Repic solemne de campanes

Anuncia, des de bon matí, l’ofici de Sant Anastasi. A càrrec de Campaners de Badalona.

 

Després del repic de Campanes

Anada a l’ofici

La corporació municipal va a l’ofici de Festa Major i l’acompanyaran els balls populars, en la versió infantil, fins a l’Església de Santa Maria. En arribar a la plaça de Barberà hi haurà una ballada dels diferents elements festius, en l’ordre següent: Diables de Badalona, Dragolins Xarop, Pomada i Xeringueta, gegantons Tasi i Mariona, Típic Ball de Bastons de Canyet, Esbart Sant Jordi, Castellers de Badalona, Bandera de Sant Anastasi i corporació municipal.

Recorregut: plaça de la Vila, carrers de Sant Anastasi, de la Costa, de sant Sebastià, plaça Pau Casals, carrers de sant Sebastià, Barcelona, plaça de la Constitució, carrer de la plaça i plaça de Barberà.

 

11.55 h

Repic de campanes. Toc de missa

Anuncia l’ofici de Sant Anastasi. A càrrec de Campaners de Badalona.

 

12 h, a l’Església de Santa Maria

Ofici solemne

Inclou  la Missa de sant Josep, del mestre badaloní Salvador Valls i Franch (1882-1936), interpretada amb orgue i amb la col·laboració de la Coral La Badalonense. Inclourà l’ofrena del Ball de l’Àliga i, en acabat l’ofici, hi haurà ball de gegants.

 

18 h, a l’Església de Santa Maria

Baixada del Sant

S’inicia el ritual de sortida del tabernacle de sant Anastasi des de l’Església de  Santa Maria. A la plaça de Barberà es farà el primer Ball de la Bandera.

Recorregut:  Església de Santa Maria, carrers del Temple i Sant Anastasi. A càrrec de la Confraria de Sant Anastasi.

 

18.30 h, al carrer de Sant Anastasi

Ball del baró de Maldà

Representació del Ball del Baró de Maldà, amb la tradicional rifa de les coques de sant Anastasi. Després, berenar popular amb coca de sant Anastasi i xocolata, repartida per l’Agrupament Escolta i Guia Jaume Ortiz

A càrrec de la Confraria de Sant Anastasi.

 

19.30 h

Passada de Sant Anastasi

Recorregut amb la imatge del Sant damunt del tabernacle, acompanyat dels balls i elements festius de la ciutat que recorreran els carrers de Baix a Mar.

Hi participen les entitats de cultura tradicional i popular de la ciutat.

Recorregut: carrers de Sant Anastasi, Francesc Layret, Sant Miquel, Canonge Baranera, Carme, Francesc Layret, Temple i plaça de Barberà. A càrrec de la Confraria de Sant Anastasi.

Davant l’Església de Santa Maria

A l’acabar la Passada, en el replà de Santa Maria, esclat de festa i últim Ball de la Bandera de Sant Anastasi.

 

21 h, a l’Església de Santa Maria

Cant dels goigs

Solemnement, l’acte s’acabarà a dins de la parròquia, amb el Cant dels Goigs en honor a la figura de sant Anastasi.

 

14.30 h, a la plaça de la Plana

Dinar popular

La plaça de la Plana serà el nostre menjador el dia 11. L’activitat no para i perquè tothom en pugui gaudir farem un dinar popular. Vegeu la informació de la venda de tiquets a l’apartat de Notes.

A càrrec de la Comissió de Festes de Badalona.

 

16 h a la plaça de la Plana

Actuació de Badalona Batec

Badalona Batec és un projecte de FAMPAS Badalona en què participen famílies i alumnat de 13 centres educatius públics de Badalona. A través de l’art de la música de carrer en format de batucada i mitjançant una activitat lúdica, es potencien els valors educatius de la igualtat i el treball en equip.

 

16.30 h, a la plaça de la Plana

Actuació  infantil

Jaume Barri

Espectacle d’animació participatiu en el qual, mitjançant tot tipus d’estils musicals, es convida el públic a ballar en diferents formats tot potenciant la seva participació.

A càrrec de la Comissió de Festes de Badalona.

 

19 h, a la plaça de la Vila

Ballada de sardanes

Amb la Cobla Marinada

A càrrec de Badalona Sardanista.

21.30 h, al passeig Marítim

Concert de festes

Nicomac

Banda guanyadora del Concurs de Música de Badalona 2018. Formació de bateria, guitarra, baix, piano, veu i dos violins que fusiona el rock amb estils com el jazz, el swing i la música simfònica.

22.30 h, al passeig Marítim

Concert de festes

Chenoa

Artista i compositora de música pop, és considerada una de les dives del panorama musical a Espanya i Llatinoamèrica. Va formar part de la primera edició del programa Operación Triunfo (OT), que la va convertir en una estrella nacional.

Compta amb diversos discos de platí i d’or i ens presentarà el seu últim disc, A mi manera. En les últimes temporades també ha estat membre del jurat  del programa Tu cara me suena. Naturalitat, frescor i honestedat d’una artista fonamental en un marc insuperable!

24 h, al passeig Marítim

Tequila

La banda de música fundada pels argentins Ariel Rot i Alejo Stivel va ser una de les bandes més populars en el nostre país de finals dels setanta i principis dels vuitanta. La seva carrera musical és plena d’èxits com Quiero besarte, Salta o Dime que me quieres, que encara ara segueixen sent un hit del rock and roll en espanyol i que sonaran al passeig Marítim. Rock fresc, divertit i desenfadat en un entorn immillorable.